Gott ombord: Sommarsallad för hungriga gastar

Sommarsallad ombord.En sommarsallad handlar om improvisation. En bit rökt skinka, som är hållbart och användbart ombord, blir en bra bas. Gröna oliver, isbergssallad och en god dressing – krångligare behöver det inte bli. Några hårdkokta ägg skurna som båtar ger den rätta mättnaden för hungriga gastar.

RECEPT – Sommarsallad

2-3 ägg
1 litet huvud isbergssallad
3 st tomater
100 g champinjoner
1/2 färsk gurka
200 g rökt skinka eller kassler
100 gr gröna oliver
1 knippa gräslök

Dressing:
1 msk dijonsenap
3 msk god rödvinsvinäger
1 dl god olja
salt, vitpeppar från kvarn
ett kryddmått fransk salladskrydda

Hårdkoka äggen och skala dem. Skölj och strimla salladen. Skär tomaterna i smala klyftor och skiva champinjonerna. Dela gurkan på längden i fyra delar och skiva sedan. Skiva och strimla köttet och dela eventuellt oliverna i halvor. Lägg alltsammans i en rymlig salladsskål.

Rör samman senap, vinäger, salt och peppar och häll sist i oljan i en tunn stråle. Blanda till en slät dressing. Smaka av till lagom styrka, häll sedan dressingen över salladen och blanda om. Skär klyftor av äggen och dekorera. Strö rikligt med finskuren gräslök över.

Vill du ha fler recept för båtbruk? Gott ombord är en läcker och användbar båtkokbok av Carina Lernhagen Matz. Mer info: www.sxk.se.

Lämna en kommentar