Gott ombord: Fredagsgryta i fyrfärger

Fredagsgryta i fyrsektorernas färger.

En rätt tänkt som fredagsmiddag på en helgtur. Kanske har ni gått i fyrad led för att nå ankarplatsen? I så fall kan det passa bra att garnera med gul, grön och röd paprika – som fyrsektorernas färger.

 

RECEPT – Fredagsgryta

600 g nötfärs
2 gula lökar
olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1 tetra krossade tomater
1 msk paprikapulver
1 krm chilipeppar
1 buljongtärning
1 burk röda bönor i saltlake
Salt och svartpeppar från kvarn
Grön, röd och gul paprika till garnering
Persilja

Hacka löken. Fräs den tillsammans med den hackade vitlöken i lite olivolja, gärna 5-10 minuter, på riktigt svag värme. Den ska inte få färg, bara bli glansig. Häll i köttfärsen och höj stektemperaturen. Krydda med paprikapulver och chilipeppar. När köttfärsen är genomstekt tillsätter man de krossade tomaterna och buljongtärningen. Salta, peppra och låt det hela puttra långsamt i 15 minuter. Eventuellt behöver lite vatten tillsättas.

Skölj röda bönorna noga. Hacka paprikorna.

Till sist hälls bönorna i grytan, blanda helt försiktigt så de inte går sönder. Nu ska de bara bli varma. Sedan är det dags att servera med paprika- och persiljehack. Ett gott vitt bröd att bryta och doppa hör till.

Vill du ha fler recept för båtbruk? Gott ombord är en läcker och användbar båtkokbok av Carina Lernhagen Matz. Mer info: www.sxk.se.

 

Lämna en kommentar