Tullen maktlös när stulna snurror lämnar landet

Varje år förs stulna utombordare för runt 200 miljoner kronor ut ur landet. Nu höjs röster för att ge tullen möjlighet att stoppa tjuvarna vid gränsen. 
Foto: Securmark. 

Stulna utombordare är på god väg att bli den enskilt vanligaste försäkringsskadan för svenska båtägare.

Det handlar om snurror till ett värde på upp mot 200 miljoner kronor som i praktiken helt obehindrat förs ut ur landet utan att tullen har möjlighet att agera.

Ligor i lagarbete
Enligt Larmtjänst, försäkringsbolagens gemensamma organisation, försvinner minst 70 procent av alla stulna motorer ut ur landet och bakom detta står internationella ligor.

– Problemet ligger i att det inte ingår i tullens uppdrag att kontrollera utgående gods, säger Göran Södergren som är produktchef på försäkringsbolaget Svedea.

Det här problemet har vi på Hamnen.se uppmärksammat flera gånger tidigare. Inte minst år 2011 då vi gjorde två filmer om det då kraftigt ökande problemet.

Se filmerna:
Stölder av båtmotorer ökar dramatiskt – tull och polis maktlösa.
Ligorna stjäl ohämmat – här är tips på hur man skyddar sig.

Göran Södergren på försäkringsbolaget Svedea vill ge se ett förändrat regelverk som ger tullen möjlighet att stoppa tjuvarna vid gränsen.

Södergren fortsätter:

– Enligt uppgift så har regeringen heller inga planer på att vidta några speciella åtgärder när det gäller detta. Det är illavarslande och drabbar inte minst båtägare som får betala notan via allt högre försäkringspremier.

Grovjobbet är avklarat. Resten – att föra ut motorn ur landet – är i dagsläget inget bekymmer för tjuven. 
Foto: Securmark.

Sweboat, båtbranschens riksförbund, har nu vaknat och börjat agera.

– Det är oacceptabelt att tullen inte har möjlighet att utöva utförselkontroll. Det kom som en chock för oss och nu utövar vi påtryckningar för att ändra på det, säger Mats Eriksson, VD på Sweboat.

Hamnen.se har vid flera tillfällen uppmärksammat detta problem. Inte minst i videoreportaget “Båtmotorer för 800 miljoner kronor stulna”.

Se också:
Polisens tretton bästa tips mot stöld.
Större stöldrisk på hösten.

Lämna en kommentar