Stiftelsen Håll Sverige Rent har båttvättar av borstmodell i Härnösand och Karlskrona. En ren båtbotten är viktig för både segelbåtar och motorbåtar, inte minst för att minska friktionen och därmed bränsleförbrukningen. Dagens tillåtna färger för Östersjön har visat sig brista i funktion samt ge negativa effekter för vattenlevande organismer. Ett alternativ till färger är båtbottentvätt.
Möjligheten att öppna båttvättar i Härnösand och Karlskrona har kunnat genomföras tack vare det statliga LOVA-bidraget samt de lokala entreprenörer som ska stå för driften av anläggningarna. I Härnösand kommer tvätten placeras i och skötas av HernöMarina och i Karlskrona kommer tvätten att ligga vid sjösättningsrampen på Hattholmen och drivas av Trossö Recond. I Blekinge finns sedan tidigare en mobil borsttvätt för mindre motorbåtar.
En borsttvätt fungerar i praktiken som en upp och nervänd biltvätt i vattnet. Båten körs in mellan 2 ybommar och görs fast. När tvätten startas vandrar roterande borstar under skrovet (och utmed kölen) och tar bort havstulpaner, grönslick och annan påväxt. Det tar ca 15 minuter att få en båt ren.
Båtägare som tvättat sina båtar vittnar om en fartökning på upp till 3-8 knop efter tvätt, beroende på typ av båt. Tvätten tar både segelbåtar och motorbåtar med max 4 meters bredd i vattenlinjen, 12 meters längd och 2,2 meters köldjup.
– Det känns mycket roligt att få lansera den första borsttvätten utmed Norrlandskusten och den första stationära tvätten i Blekinge, säger Dan Tilander, projektledare på Håll Sverige Rent. Nu får båtägarna i dessa områden möjlighet att undvika bottenmålning med giftiga färger. Båtägare som väljer att tvätta båten istället för att måla gör inte bara en insats för miljön utan spar även tid och gynnar sin egen hälsa eftersom man slipper slipa på hösten och måla på våren. Båttvätt är bekvämt, prisvärt och bra för Östersjöns miljö.
Håll Sverige Rent har jobbat med båtlivets miljöfrågor i drygt 20 år. Sedan 2005 driver vi en kampanj för att minska användningen av båtbottenfärger och därigenom minska spridningen av kemikalier i våra sjöar och hav.