Upptäcktsesan Väderöarna – en blåsig rapport från fältet

Hamnens utsända reportrar rivstartar båtsäsongen 2021 med en riktig utmaning. Eller vad sägs om en tur till Väderöarna i halv storm?

Hamnens reportrar är återigen ute på en Upptäcktsresa som såklart kommer att resultera i välarbetat videomaterial. Men det dröjer ett par veckor innan publiceringen av det så därför gör vi redan nu en rapport från fältet och länkar i slutet av artikeln till alla uppdateringar reportageteamet gjort i sociala medier under resans gång.

UPPDATERING: Nu är det färdiredigerade videoinslaget om Upptäcktsresan till Väderöarna och Koster publicerade.

Så! Till frågorna:

Väderöarna, en beryktad plats minsann, men är det lika svårnavigerat, väderutsatt och vanskligt att ta sig dit som ryktet säger?

– Ja, definitivt. Speciellt om man är otålig och vill iväg trots att väderleksrapporten varnar för 17-27 sekundmeter. Men å andra sidan ingen som helst trängsel och har men en rejäl båt som vi i form av Brandskärs nya 320, hade så är det ju egentligen inga problem, så länge allt fungerar som det ska, säger Claes Olivecrona.

Det blåste hårt från Nordväst och Hamnens reportrar valde att gå Sotenkanalen, efter ett stopp på Smögen, på vägen mot Väderöarna.

Några incidenter?

– Nej, när vi blev varma i kläderna så kändes det ändå inte så farligt utan var egentligen bara härligt. Eller jo, just det, jag drog ju nästan axeln ur led, säger Gustav Morin.

Ur led?

– Ja, det är en lång och tröttsam följetång. Det var inte första gången och nu var det nästan glömt. Men väljer man att sitta på fördäck och filma när det blåser som mest så får man väl skylla sig själv.

Lärde ni er något nytt under överfarten?

– Nja, om inte annat så blev vi påminda om att det gäller att ha respekt för havet. Vi var väl förberedda och hade reservplaner, säger Claes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hamnen.se (@hamnen.se)

Liveupptadering från Instagram: Spännande väder på Västkusten. På väg från Vindön mot Väderöarna med ett snabbt stopp på fantastiska Brandskär. 

Gustav fyller i:

– Och så var det någon som gjorde oss uppmärksamma på att dubbla motorer är en bra grej i sådana här förhållanden, så man har en i reserv. Men Pentan tuffade på utan bekymmer och det är ju en trygghet med en ny båt som har en ren tank och välservade motorer.

Våren kan på flera vis vara den bästa årstiden att besöka Väderöarna. Bilden där Brandskärbåten syns är tagna på Brandskär, som passerades på vägen från varvet på Vindön, Orust.

Ingen trängsel, sade ni, så det var helt bommat och dött på Väderöarna?

– Nej faktiskt inte. Värdshuset var faktiskt öppet med god mat, bastu och badtunna. Och så fanns där en båt till som låg lite för sig själv och som visade sig vara Anders Eriksson som var den förste svensken att segla non-stop runt jorden.

Och ni somnade förstås ovaggade efter en så pass tuff överfart till Väderöarna?

– Det skulle man kunna tro men det blåste 29 meter per sekund i byarna på natten så det var lite stökigt.

Nu är bästa tiden att utforska väderöarna.

Det är en upplevelse att promenera runt på Väderöarna, och fotlederna får bra gymnastik då det mest handlar om att hoppa från klippa till klippa.

Så om ni skulle rekommendera andra att segla/köra till Väderöarna så är tipset att göra det under högsommaren?

– Nej, absolut inte. Det här är bästa tiden. På sommaren är det så smockat med båtar så att man nästan kan gå torrskodd från fastlandet till Väderöarna – så nej –nu är bästa tiden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hamnen.se (@hamnen.se)

Se fler bakom-kulisserna-rapporter från resan på Hamnens Instagram och Facebook eller direkt här:
Upptäcktsresan Väderöarna är igång!
Ett snabbt stopp på Smögen!
Vi lämnar Väderöarna, och siktar på Koster!
Från upprört hav och karga klippor till frodig landsbygd – vi är framme på Koster!
Ursholmems fyr! Sista anhalt innan det bär av söderut i medsjön med Brandskären.

Lämna en kommentar