It-proffsen berättar – så slipper du wifi-ångest på sjön

Fungerande wifi kommer strax efter behovet av mat och sömn i den nya behovstrappan. Den viktigaste frågan är då förstås hur vi får wifi att fungera till havs. Här berättar it-proffsen om sin framgångslösning. 

En person som inte lider av uppkopplingsångest är it-proffset Jonas Vikander, som till vardags driver Appleåterförsäljaren Macrent i Stockholm.

Han kastar loss med sin fyrbarnsfamilj så ofta som möjligt och är ofta ute flera veckor i sträck ombord på ögonstenen – en Nord West 42. Det brukar bli mellan 120 och 150 dagar ombord varje år.

Med jobb och sex personer ombord, varav fyra grabbar som på en och samma gång vill se olika filmer och spela olika spel, så räcker en vanlig 4G-mobil inte långt.

En proffsrouter är värd sina pengar

– Jag insåg tidigt att det inte gick att ha något enkelt från butikshyllan så jag satte in en proffsrouter som tål lite mer och som är betydligt mer kraftfull. En enklare router klarar man sig med i gästhamnen, men under färd klarar de enklare routrarna inte av jobbet, säger Jonas.

Det blev en Teltonika 4G-router av samma sort som yrkestrafiken använder och efter många års hård användning har den inte svikit.

Routern starkare än telefonen

– När vi är ute kan det ofta hända att vi har fungerande wifi samtidigt som det inte går att ringa. Ett sådant ställe är till exempel bryggan vid Björkskär.

Anledningen till att wifi fungerar när mobilen är död, är att starkare routrar förstärker minsta signal. Sedan kan det handla om var antennen sitter.

Hög placering ett stort plus

– Har man en targabåge eller mast att fästa antennen i så är det bra. Med en högt placerad antenn så kan man ofta ligga på “fel” sida om ön och ändå ha en bra mottagning.

Placeringen av routern i båten är också viktig för att eliminera problem. Torrt, stadigt och framförallt inte i närheten av högtalare eller annan elektronik. Det kan vara frestande att placera routern tillsammans med övrig elektronik, stereo, eller tv. Men risken att routern stör ut övriga enheter ökar då påtagligt.

Bra i brödskåpet

– Vi placerade vår router i brödskåpet och satte en strömbrytare lätt tillgänglig så den enkelt kan startas om när det hänger sig, för det gör även routrar till sjöss.

Kostnaden för en router är överkomlig, de finns från tusenlappen upp till tiotusen. Det som kostar är installationen.

Installationen avgörande

– Jag tycker det är viktigt att lägga lite krut på installationen, att kabeldragningen är riktigt gjord och att routern håller sig på plats när det är grov sjö.

Jonas gjorde installationen i samarbete med Tymar Marinelektronik som Hamnen.se frågat om råd:

– Det finns förstås olika lösningar beroende på behov. Om man ska hålla sig i de svenska farvattnen klarar man sig med en sorts router, medan den som tänker ge sig ut på större resor behöver en router som är förberedd för andra mobildatasystem. Kvaliteten på kabeln och kontakterna mellan routern och antennen helt avgörande för hur väl installationen kommer fungera. En bra stabil router, inklusive tillbehör och installation kostar totalt cirka 13–14 000 kronor, säger Marcus Edström, vd på Tymar.

 

 

Lämna en kommentar