Ostindienfararen Götheborg – idag börjar det stora äventyret

Ostindienfararen_GotgeborgIdag, närmare bestämt klockan 15.30, kastar ostindiefararen Götheborg loss från hemmakajen i Göteborg med sikte på Shanghai. Beräknad ankomst hösten 2023.

Det är med andra ord inget dåligt äventyr som väntar. Först i september 2023 beräknas skeppet anlända till slutdestinationen på expeditionen, Shanghai.

Se också:
Ostindiefararen Götheborg laddar för Asienexpeditionen
Hamnen kliver ombord på Ostindiefararen Götheborg

Under 2022 väntar segling i Europa. Först i Östersjön och norra Europa, och därefter Medelhavet där skeppet också kommer att stanna under vintern. 2023 fortsätter seglingen till Asien.

Drar blickarna till sig

Förra gången skeppet seglade till Asien, i oktober 2005, följdes det av tusentals åskådare från land och hundratals båtar slog följe med skeppet ut ur hamnen.

Nu händer det

– Att Götheborg återigen skulle segla till Asien kändes länge som en omöjlig önskedröm, men nu händer det. Vi kommer att besöka hamnar över hela Europa och Asien, med tusentals besökare, hundratals jungmän som seglar med och mängder av företagsaktiviteter ombord. Skeppet är en symbol för svensk handel och innovation, och en fantastisk plattform för att skapa och bygga affärsrelationer, säger Kristoffer Bennis, Expeditionsledare för Götheborg of Sweden.

Ostindienfararen_Gotheborg_for
Idag, närmare bestämt klockan kan 15.30, kastar Ostindiefararen Götheborg loss från hemmakajen i Göteborg med sikte på Shanghai.

Den som vill vara med och vinka av skeppet uppmanas sålunda att bege sig Pir 4 på Eriksberg kl. 15.30. Efter att skeppet lämnar Göteborg väntar stopp i Helsingborg, Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, London, Bremerhaven och Lissabon. Därefter seglar skeppet in i Medelhavet för ytterligare fyra stopp innan det gör vinteruppehåll till våren 2023 då det sätter segel mot Asien.

Fakta ostindiefararen Götheborg:
Götheborg är en kopia av den ostindiefarare Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet.
Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015. Sommaren 2021 seglade skeppet från Göteborg till Stockholm och tillbaka.

1 svar på ”Ostindienfararen Götheborg – idag börjar det stora äventyret”

  1. Ja, fint på alla sätt och vis – men hur mycket har det här kostat skattebetalarna? Vad jag vet är det flera hundra miljoner…

    Svara

Lämna en kommentar