Norska Greenpeace kedjar fast sig i rysk oljetanker

Kajak_Olja_GreenpeaceDet går hett till utanför Exxon Mobils oljeterminal i norska Slagen där Greenpeace-aktivister försöker förhindra en rysk oljetanker från att lossa olja.

Aktivisterna har tagit sig ut till oljetankern Ost Lura, som ligger på svaj, med hjälp av RIB:ar och kajaker och har nu kedjat fast sig vid ankarkättingen. Avsikten är att hindra ryssarna från att lossa de i runda slängar 95 000 ton olja som finns ombord.

Se också:
Norrmän vägrar låta rysk lyxjakt tanka – fast i hamnen
Ukrainska Optimistseglare blockerar Abramovich lyxjakt
Svenska försvarets råd till båtfolket inför sommaren

– Olja är inte bara roten till klimatkrisen, utan också roten till krig och konflikter. Jag är chockad över att Norge fungerar som en fri hamn för rysk olja när vi vet att det finansierar Putins krig, säger Frode Pleym, ledare för Greenpeace Norge enligt Reuters.

Flödet fortsätter

En spårningstjänst lanserad av Greenpeace Storbritannien har identifierat minst 299 supertankers som fraktat olja och gas från Ryssland sedan starten av invasionen av Ukraina den 24 februari. 132 av dem var på väg till Europa.

Verkningslöst förbud

Trots att vissa länder har förklarat förbud mot ankomst av ryska fartyg, anländer fortfarande ryskt kol, olja och fossil gas via fartyg som är registrerade i andra länder.

Hittills har EU-länderna inte lyckats nå en överenskommelse om ett importförbud av rysk olja.

Vädjar till regeringarna

Greenpeace uppmanar regeringar att göra långsiktiga val som svar på kriget i Ukraina, som kommer att bidra till att skapa fred och säkerhet, och göra val som kommer att skapa en stabil framtid som en snabb övergång till effektiv och förnybar energi.

“Förnybar energi billigast”

Förnybar energi, menar de, är för övrigt den billigaste formen av ny el och underskrider kostnaderna för alla fossila bränslen nästan överallt på planeten.

Rysk olja billigast

Avslutningsvis kan man förstås fråga sig varför Ryssland lossar olja i oljelandet Norge. Hamnen kontaktar Frode Pleym, ledare för Greenpeace Norge, för att få ett svar:

– Det är en mycket bra fråga. Enkelt förklarat handlar det om att den ryska oljan var billigare än den norska när upphandlingen skedde.

– Köpekontraktet skrevs på innan Ryssland invaderade Ukraina, säger Anne Fougner, norska Essos informationschef, till Dagbladet.

Lämna en kommentar