Sandström 560 MC – hyttbåt och styrpulpetbåt på samma gång

Ett mellanting mellan en hyttbåt och en styrpulpetare med en skrovform som påminner om en roddbåts. Rörigt? Vänta bara – det blir värre. Här är första intrycken av Sandström 560 MC.

Vi rör oss alltså i gränslandet mellan en täckt och öppen båt. En båt som dessutom både kan ros och plana lätt på vågtopparna och som ska fungera lika bra för fiske som för frakt och vattensport.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Sandström 560 MC samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Är det rätt uppfattat, Gustav Morin?

– Framför allt upplever jag Sandström 560 MC som väldigt enkel och lätthanterlig på alla möjliga sätt. Om man har kört många båtar av alla möjliga slag så är det uppfriskande – ett minimum av finesser och prylar som kan trilskas och gå sönder. Jag tänker inte minst på hytten som är hållen till ett minimum när det gäller materialåtgång. Det minimerar risken för skrammel och missljud. Något som traditionella hyttbåtar ofta dras med.

Det är alltså en bruksbåt snarare än en glidare?

– Faktum är att den är lite av allt och när ganska snabb med den 60-hästare som sitter på testexemplaret. Detta trots att den har en skrovform som i mångt och mycket påminner om en ekas. Jag var verkligen spänd på hur den skulle uppföra sig där ute på havet denna blåsiga dag.

Och?

– Det gick riktigt bra och snabbare än förväntat. Framför allt gillar jag att det inte behövs så stor motor och att planingströskeln är obefintlig. Men det finns mer att säga om köregenskaperna. Mycket mer. Jag återkommer till det i testen som publiceras inom kort. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Sandström 560 MC är ett mellanting mellan en hyttbåt och en styrpulpetare – på gott och ont.

Vem är den typiska köparen?

– Det kan vara folk som behöver frakta sig och sitt till och från stugan i skärgården oavsett väder. Med minimal eller obefintlig planingströskel öppnar sig också möjligheten att förse båten med elmotor.

Fler iakttagelser?

– Ja, båten lägger sig rejält i svängarna som en sportbåt, eller som en eka om man så vill, vilket kollegan Claes Olivecrona har starka åsikter om (se videon ovan), avslutar Gustav Morin.

Se också:
Test: Sandström 565 – trygg norrländsk trotjänare

Lämna en kommentar