Nu börjar sommaren dra mot sitt slut och såväl löven som temperaturen faller i stadig takt. För oss fiskeälskare börjar nu det otroliga fisket efter de välvuxna och kampstarka höstgäddorna!
Sommaren är nu över men minnena finns kvar efter många lyckade och soliga dagar ute på vattnet. Den här sommaren har erbjudit ett magnifikt abborre- och gösfiske men det har även visat sig, roligt nog, att torsken är på väg tillbaka. Vattnen utanför Sandhamn, Utö och Landsort har levererat torsk sommaren igenom. Det har inte varit några särskilt stora torskar som visat sina skäggprydda hakor när de kommit upp från djupen men mycket fisk runt 1-2 kg visar ändå att torsken har hittat hem och snart har nog även den växt till sig igen!
Sommaren har bjudit magnifikt fiske och det verkar som att torsken är på väg tillbaka.
Nog om sommaren, nu börjar det roliga fisket igen, framför allt för de som älskar att fiska efter stor gädda. Under sommaren är det alltid svårt att fånga stor gädda i skärgården. Många av de stora exemplaren söker sig ut på djupare vatten under sommaren för att hitta lägre temperaturer och de revirgäddor som står kvar i grunda vatten är oftast extremt svåra att lura till hugg.
I insjöar kan det vara lite lättare att kroka stor gädda under sommaren, men även där är chanserna klart lägre under juli och augusti. Nu börjar de i takt med temperaturen att dra sig in mot vassvikarna för hösten. När temperaturen når 14-graders strecket brukar jag börja söka av djupkanter och 2-4 meters grundflak i anslutning till vassvikarna. Men att även leta sig längre in i vikarna ger bättre och bättre utdelning ju senare på hösten vi kommer. Man kan säga att på hösten fiskar man sig succesivt inåt i vikarna precis som man på våren fiskar sig utåt.
Långsamt fiskade wobblers med rullande gång och tailbeten (wobbler med jiggsvans) är det som brukar fungera bäst för mig under hösten.
Skitfiske på er och hör gärna av er till mig om ni vill ha lite tips!
Håll i spöna!
Fredrik Bäck, Fiskeguide med cyklopöga för storgädda
Följ också @Gaddjagaren och @Swedenfishing på Instagram för mer bilder och tips!