Det här kan vara den mystiska ubåten vid Lidingö

Försvarets enda tydliga budskap i frågan är att det inte handlar om någon ubåt eller främmande undervattenverksamhet. Men de kan inte säga mer än så. Hamnen.se gör därför en egen spaning.

Den 28 juni dök det upp en farkost vid en seglarskola på Askrikefjärden vid Lidingö.

En av instruktörerna lyckades filma en kort sekvens med sin mobiltelefon och sedan dess har spekulationerna härjat fritt.

Försvarsmakten har uppgivit att de inte bedrev någon verksamhet på platsen vid tillfället men också att “det absolut inte handlar om en ubåt”. De har också sagt att “vi är säkra på att det inte handlar om någon främmande undervattensverksamhet”.

Kommunikationsdirektören Mats Ström, som är brigadgeneral i armén, har också svarat följande till DN:

”Försvarsmakten inser att denna händelse kan väcka frågor, men kan inte ge ytterligare svar utan att röja förmågor och metoder som någon annan kan dra nytta av. Ibland måste vi skydda information”.

Vittnesuppgifter
Vi på Hamnen.se har fått information från flera personer som sett Seal Carrier på väg från Lidingö mot Vaxholm samma dag som den eventuella u-båten ska ha siktats i området. Och det finns helt klart tydliga likheter med Seal Carrier och farkosten som suddigt syns på seglarinstruktörens bilder.

Seal Carrier tillverkas i Vaxholmsområdet och ett av de närmaste områdena som lär passa bra för demokörning och tester är Askrikefjärden.

Öppet för spekulationer
Alla som försökt fråga någon som arbetar med försvarshemligheter om vad de gör, när de gör det, hur och varför, vet att man i princip aldrig får svar. Och får man det så vet man inte om man kan tro på det eller ej. Det är alltså väldigt öppet för spekulationer och egna slutsatser.

Därför kostar vi på oss att lägga våra kort i korgen på att det handlar om DCE/James Fishers SEAL Carrier.

Förvisso ska företaget ha uppgivit att de inte äger en farkost som vistats på Askrikefjärden vid tidpunkten, men det kan ju vara så att de just sålt den. Och även om de kanske inte känner sig tvingade att tala sanning till en dagstidning så behövde de inte ens ljuga.

Det är ju vanligt att specialförband eller tillverkare av utrustning till sådana håller hemligt om vilken utrustning de har. Nu råkar ju Seal Carrier vara ganska öppna med grunderna i sin konstruktion men om det är en känslig beställare som varit ute och testat så lär det vara locket på – på alla plan – för att slipa böter och oavslutad affär.

Seal Carrier är en spektakulär farkost som klarar 30 knop i ytläge och fyra knop under ytan.

Se mer hos Seal Carrier och se ännu mer info här.

Fotnot: Ingångsbilden tillhör Seal Carrier och är inte fotograferad vid det omtalade tillfället. 

Lämna en kommentar