Hårda klappar roligare än mjuka

Lika bra att göra det nu, innan julruschen sätter igång på allvar.
hamnen.se tipsar om och avråder från några böcker som passar under granen och ombord.

Med vind – en handbok i segling
Fredrik Aurell, Hans Larsson, Magnus Rönnberg

Om du redan kan det där med vindvrid, ofrivillig gipp, bukens position, twist, LYS, knopar, plocka upp någon ur vattnet ? ge boken i julklapp till någon som du vill ska följa med på dina seglingsäventyr.

“Med vind – en handbok i segling” är rakt på sak – med tydliga skisser och bilder. Här förklaras det mesta av vad som behövs kunnas för att inte känna sig helt rudis när teori övergår i praktik.

Kolla med GKSS hur du får tag på boken. Den är bra!

Vi, de drunknade
Sista resan

Carsten Jensen
Albert Bonniers Förlag

Carsten Jensen var tidigare känd i Danmark för sina litterära reseskildringar. Sen skrev han “Vi, de drunknade” och allt förändrades. Det är en makalös krönika om invånarna i den lilla sjöfararstaden Marstal på ön Aerö söder om Fyn.

Författaren är född och uppvuxen i Marstal och förstår sig på hur det är på sjön, hur man tar sig fram på ett stormigt däck, hur en sjöman och seglare får uppleva hela världen och vilket pris det har.

Boken är en tegelsten på drygt 700 sidor som man med glädje, sorg och spänning försjunker sig i, gärna under mörka decemberkvällar.

När den svenska översättningen av Leo Andersson kom för ett år sedan gick “Vi, de drunknade” snabbt upp på Dagens Nyheters topplista och fick lysande recensioner. Eller som Håkan Nesser beskriver boken på baksidestexten:
“Carsten Jensens bok förtjänar många, många läsare. Det är längesedan jag läste en roman av den kalibern och med den här angelägenhetsgraden. För djupast sett handlar det om själva livsvillkoren ? allas våra livsvillkor ? och vad det egentligen kostar att behålla sitt mänskliga ansikte?.Varmt, varmt anbefaller jag alla kloka läsare att ta sig an Vi, de drunknade.”

Uppföljaren “Sista resan” kom ut i höstas i svensk översättning. Den knyter an till “Vi, de drunknade” på så sätt att vi får följa marinmålare Carl Rasmussen, en man som figurerar i periferin i första boken.

Rasmussen, vars tavlor Carsten Jensen växte upp med, söker sin identitet som femtioplussare genom att segla till Grönland. Det är i slutet av 1800-talet och bokens titel, “Sista resan”, talar sitt tydliga språk om hur det gick. Det finns en hel del intressanta kopplingar rent mänskligt med huvudpersonens ungdomliga, frigjorda och konstnärliga liv och skolning?

Men ack och tyvärr. Hur ambitiös, kunnig och välskrivande än Carsten Jensen är så är ämnet och handlingen för tungt, trögt och enahanda.

Betydligt mer lättläst är då:
I de lugnaste vatten
Viveca Sten
Månpocket

Debutromanen av Postens chefsjurist Vivika Sten är vad man kallar en “sidvändare”. Det är en kriminalroman i “Läckberg-anda” men här är handlingen förlagd till Sandhamn.

Vivika Sten har tillbringat somrarna på Sandhamn sedan barnsben och det får läsaren ta de del av via små (inte helt i sammanhanget passande) anekdoter.
Men storyn är klassisk; en kommissarie som har det lite körigt i livet, några märkliga mord i en svensk skärgårdsidyll och en intrig som gör att man måste läsa vidare.

Läsaren få ta del av allt från kappseglingsnörden Henrik till att åka Buster i racerfart och så förstås, vandra omkring på ön och i byn och följa ett möte på Sandhamns Värdshus. Bland annat.

Den keltiska ringen

Björn Larsson
Pan pocket

Den skrevs redan 1992 och det finns några fåtal exemplar i pocket kvar. Men skynda dig ut i bokhandeln om du ska hinna få tag på en riktigt spännande långseglar-klassiker. “Den keltiska ringen” är kult för alla som gillar att segla, både på riktigt och hemma i sängen eller fåtöljen.

Likt Carsten Jensen är Björn Larsson en man som vet hur det går till på sjön. Dessutom är han en lärd man, professor i franska vid Lunds Universitet och med segling som sitt stora fritidsintresse.

Så om du inte redan har gjort det, följ med i Björn Larsson alias Ulf Berntson ombord på “Rustika” när ger sig iväg från Limhamn till skotska Hebriderna i sökandet efter svaret  på gåtan om den keltiska ringen.
Här har vi om en riktigt spännande “sidvändare”!

Några förslag på julklappsböcker – Skriv en kommentar

Lämna en kommentar