Evinrude stärker tuffa G2-serien med 150 – 200 hk

Snabb acceleration, långa serviceintervaller och låg bränsleförbrukning har varit slagorden för Evinrudes E-TEC G2-serie som nu utökas med motorstyrkorna 150, 175 och 200 hk. 
Vi åker till Italien och provkör.

Med staplar, diagram och siffror utropar mannen på scenen indirekt i mening efter mening att Evinrudes nya motorer är bäst på allt.

– Halleluja, förväntas förmodligen publiken tänka.

Vi på Hamnen.ses redaktion brukar skämta om frälsarstämningen som vi ofta upplever på olika pressevent världen över. Mest av den varan brukar det vara när just motortillverkare ska lansera sina nya produkter.

När vi i förra veckan besökte BRPs stora lansering av tre nya utombordare i italienska Baveno, så fick vi en intensiv timme med just denna stämning.

Evinrude förklarade bland annat att deras nya maskiner har 30 procent bättre vridmoment och 15 procent lägre förbrukning än alla konkurrenter. Jämfört med Evinrudes tidigare motorer i detta hästkraftssegment så har motorblocket vuxit till 2,7 liter istället för 2,5, vilket ytterligare lär stärka vridmomentet.

Resultatet av Evinrudes egna tester.

För dem som tvivlar på tvåtakts-konceptet så säger Evinrude att det är just tvåtakts-tekniken som gör att de är bättre på allt. Framför allt ger det högre vridmoment men också, till skillnad från förr, lägre utsläpp och lägre förbrukning.

– Det handlar i korta ordalag om effektivare förbränning. Vi har bland annat lagt mycket krut på att optimera direktinsprutningen och värmefördelningen i motorn, säger BRPs representant på scenen.

Men Evinrude jämför såklart inte bara sina produkter med gamla förgasarmotorer. De hävdar att de levererar de renaste utombordarna i branschen och hänvisar till bland annat siffror från amerikanska EPA (environmental protection agency) där de jämför sig själva med konkurrenterna och enligt siffrorna vi får se så går de vinnande ur striden.

Att tvåtaktare behöver oljeblandning direkt i bränslet ser Evinrude som en fördel snarare än något annat.

– Våra motorer förbränner all olja istället för att den måste tas om hand och återvinnas, vilket ju är en stor miljörisk, kommenterar de.

Under eventet i Baveno fick jag ingen bra möjlighet att noggrant testa bränsleförbrukningen. Även om jag körde sportbåten med Nitra 22P med den äldre generationen G2 200 HO och då kunde konstatera att det lätt gick att köra på 0,6 per sjömil i farter kring 40 knop.

Se videon när vi testar sportbåten Nitra 22P med nya Evinrude G2 150 HO.

– Något vi som racerförare uppskattar med nya G2 är att varvstoppet har blivit mjukare, säger Markus Friberg som kör Nitra med Evinrude I V150 och V300.

Snabb och snål
Under säsongen jag har fått köra Rupert R8 och tidigare även Goldfish 23 med Evinrudes G2 på 300 hk och det har varit väldigt tydligt att acceleration och kraft är något utöver det vanliga men också bränsleförbrukningen imponerar. Nämnas bör dock att den har det större motorblocket på 3,4 liter men tekniken är densamma.

Vad som är uppseendeväckande är hur plan förbrukningskurvan är. Att båtarna knappt drar mer i 40 knop än vad de gör i 30 knop, till exempel. Som jämförelse är fyrtaktare ofta snåla på låga varv men när man gasar ökar förbrukningen snabbt.

Jag tycker också att effektkurvan känns jämn över hela registret.

Fotgas tillval
Ett stort plus med Evinrude när det gäller riggning på båtar som Nitra är att man kan ticka i fotgas i tillbehörslistan, för under 5 000 kr. Den kommer färdigmonterad i en låda som kan monteras direkt på durken och tack vare att styrningen är digital så krävs bara en kabel för att synka med instrument och motor.

Något som såväl fritidsbåtägare och racerförare lär gilla med de nya motorerna är det låga vattenintaget. Det gör att man kan tilta motorn högt när man kör på grunda vatten, utan att behöva oroa sig över att kylningen uteblir. Eller som racerförare att kunna hissa motorn högt utan oro.

Smidiga växlingar
Nu har också dessa lägre motorstyrkor fått digital växelskiftning, istället för vajerstyrning som tidigare. Det ger smidigare växlingar och minimerar risken för skador.

Med nya I-trim behöver man inte bekymra sig över gångläget.

Förutom nya motorstyrkor så lanserar Evinrude också “I-trim” – ett digitalt system som ställer in den optimala powertrimvinkeln automatiskt. Systemet är optimerad efter olika typer av båtar snarare än specifika modeller.

– Det trimmar bättre än vad majoriteten av alla motorbåtsägare klarar att göra manuellt, menar Evinrude.

Efter en kort test på nya Nordkapp 705 Avant kan vi konstatera att det fungerar men att man gärna, för att verkligen åka med optimalt gångläge, trimmar själv.

Lite mindre oljud
En av de största nackdelarna med Evinrudes G2 kontra konkurrenternas fyrtaktare har varit ljudnivå på tomgång och låga varv.

Nu har man försökt komma runt problemet med bättre isolering och framförallt har man tagit ner tomgångsvarvtalet från 800 varv/min till 400 varv/min. Detta gör stor skillnad i ljudnivå men det karakteristiskt vassa och aggressiva tvåtaktsljudet kvarstår såklart när man fäller reglaget, något folk verkar antingen älska eller avsky.

Få kablar och smidigt styrning i Evinrudes integrerade hydraulik.

Precis som på de tidigare G2-modellerna är hydraulstyrningen integrerad i motorns upphängning. Det ger en renare motorbrunn och förenklar monteringen. På 150-hästaren kan man spara ett par slantar och välja en vanlig traditionell arm, vilket också sparar några kilo i vikt, men i min mening förtar det upplevelsen av G2:ans tuffa design och fina servofunktion.

Dämpa oron utan ingrepp
En trevlig detalj på G2-motorerna är att man kan se växelhusoljan i en behållare under kåpan. Man behöver alltså inte öppna växelhuspluggen för att se om oljan är ok, till exempel om man kört på något och är orolig över att växelhuset tar in vatten.

Ytterligare en nyhet är Evinrudes E-link, eller virtuella instrumentbräda, om man så vill. Det betyder att man via en app kan få upp alla instrument på sin telefon eller surfplatta. Antingen använder man den som komplement till de vanliga instrumenten, om t ex en passagerare vill följa med på fart och förbrukning, eller så ersätter man helt sonika den vanliga instrumentpanelen.

Nu kan man skippa instrumenten och få all data i luren.

En finess med E-link är att man kan skicka sin motordata och eventuella felmeddelanden direkt från appen till sin mekaniker.

Någon som definitivt ökat försäljningen för Evinrude är design och många färgval.

Något Evinrude trummade högt med under lanseringen av G2 2014 var design och färger och möjligheten att matcha motor och båt. Nu utökar de färgutbudet med isblå och kamouflage. Man kommer också i fortsättningen att erbjuda fem års garanti, utan att motorn behöver lämnas in på service de första 500 gångtimmarna.

Lämna en kommentar