Fiskefrågan blir allt hetare. En granskning från Dagens Nyheter visar att mångmiljonssubventioner inte lönar sig för staten. Istället för att ge stöd till kustnära fiske går beloppen till stora industritrålare. Nu sätter flera forskare ner foten i frågan.
Forskare håller inte med om att det svenska yrkesfisket bidrar till en levande landsbygd, kust och skärgård.
Tvärt om.
Enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter är industrifisket inte bara en ekologisk utan även en ekonomisk förlustaffär. De enda som har chans att försörja sig är de stora industritrålarna medan de mindre båtarna år efter år går med förlust.
Samtidigt får branschen näst intill 500 miljoner kronor i stöd och subventioner från såväl EU som svenska staten – årligen.
Men i vilken form kommer dessa subventioner?
Inte minst är det från de lättnader på energi- och koldioxidskatter som fiskesektorn får ta del av. Enligt beräkningar som gjorts av tidningen står dessa subventioner för cirka 280 miljoner kronor under bara det senaste året.
Men även i detta fall är det de stora industritrålarna som gör vinster. Sedan 2008 har de svenska trålskeppen ökat sin bränsleförbukning med nästan 50 procent. Allt medan stödet som gått till de mindre båtarna i flottan, de som brukar räknas till det kustnära fisket, har minskat.
Läs även:
Fiskare i protest mot vindkraftsparker – utesluter inte civil olydnad
Sillbeståndet nära halverat – experter vill se fiskestopp
Nu ska svenska vatten städas upp från förrädiska spökgarn
Forskare kritiserar subventionssystemen
Nu sätter även forskare utanför ekologidiciplinen ner foten. En av dem är Jesper Stage, ekonomiprofessor vid Luleå Tekniska Universitet.
– Bland ekonomer som håller på med fiskefrågor är det ganska vedertaget att en viktig del av fiskets problem är att det fiskas för mycket. Sen kan man komplicera bilden ytterligare – men att så många bestånd runtom i världen är hotade beror bland annat på att vi fiskar för mycket. Och subventioner gör att vi fiskar ännu mer, säger han till tidningen.
En som stämmer in i kritiken är Stefan Fölster, docent i nationalekonomi och före detta chefekonom på Svenskt näringsliv .
– Det storskaliga trålningsfisket i Östersjön är en stor förlustaffär för staten och samhällsekonomin. Att den dessutom tömmer havet och förstör miljön gör detta till en skandal. Svenska skattebetalare betalar för att försämra Östersjön.
Mindre och kustnära fiske skulle å andra sidan kunna ge en vinst till samhället genom en mer levande landsbygd, försäljning av lokal och egenfångad fisk samt ökad turism.
”Det finns en mängd vetenskapliga studier som visar på motsatsen”
På andra sidan av debatten står branschorganisationen Pelagikerna och dess vd Anton Paulrud. Från deras håll menar man att forskningen inte är representativ och att forskarna har tagit hänsyn till fel saker i studierna.
– Han har blandat äpplen och päron. Han har felaktigt skapat egna grupper i sin studie där han blandar ihop mindre fartyg med större, som förvaltas helt olika och därigenom har helt olika ekonomiska förutsättningar, säger Paulrud.
Ministern ger svar på tal
När Dagens Nyheter ställer frågor till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) svarar han per mejl. I frågan om kritiken att det finns systematiska brister i den svenska fiskekontrollen menar han att det redan nu finns arbete för att förbättra situationen.
– Kritiken är känd sedan lång tid. Havs- och vattenmyndigheten och Kustbevakningen har i uppdrag att identifiera och genomföra förbättringar, vilket de har fått särskilda pengar för. Arbetet rör till exempel förbättrad fångstrapportering och en översyn av regler och rutiner för landningar, skriver Kullberg i ett mejl till tidningen.
Samtidigt bedrivs långtgående lobbykampanjer för att få tråla i skyddade områden där torsken leker. Kampanjer som Kullberg är medveten om och bevakar.
– Jag har haft goda samtal med fiskenäringen och noterat deras synpunkter. Samtidigt måste regleringen vara proportionerlig och inte drabba fiske som endast marginellt påverkar torsken eller torskens lek. Lekstängningarna får inte drabba kustfisket på ett oproportionerligt vis.
Hej, den båten som är på bilden är fiskar verkligen inte i svenska farvatten.
Det är Marocko flaggad och ägs av ett Marockanskt rederi och fiskar utanför den Marockanska kusten
Hej för ca 10 år sedan fick trålfiskare i Östersjön skrotningsbidrag om man skrotade sina båtar för man ville inte ha stora trålare i Östersjön! Bra!
Nu är det bara västkusttrålare i Östersjön dubbelt så stora som de som fanns innan man skrotade östersjötrålare nej sätt stopp på allt trålfiske i några år så janske fisken har möjlighet att komma tillbaka
Mvh Ulf sjöberg blekinge