Här kommer en julhälsning till alla miljösvin – för vore det inte för alla bildäck, bilbatterier, elsparkcyklar, toalettstolar, handfat och annat skit som folk dumpar i sjön, så skulle Jävlabocken inte ha funnits.
Namnet, Jävlabocken, är naturligtvis inspirerat av den betydligt vackrare Gävlebocken.
Bakom arrangemanget står den ideella organisationen Rena Mälaren med Fredrik Johansson, äventyraren och fotografen Oskar Kihlborg och Konstfack-studenten Anton Åsberg i spetsen.
Som namnet antyder går verksamheten ut på att rena just Mälaren, vilket man nu har gjort i två års tid.
Det fanns ju en risk att någon ville tända eld på Jävlabocken.
Hittills har man i runda slängar dykt upp och rensat Mälaren dess stränder från 15 ton blybatterier, 14 ton elskrot och 55 ton annat skräp.
För att nämna en del.
Hamnen.se ringer Fredrik Johansson:
Men bocken då, hur fick ni idén till den?
– Det är bara ett av våra små grepp för att visa omgivningen hur illa ställt det faktiskt är.
Han fortsätter:
– Projektets syfte är att få bort gifter från Mälaren/Östersjön samt att väcka opinion så att folk inte fortsätter att slänga sina sopor rakt ut i sjön.
– Jävlabocken dök vi upp skrot till ur vattnet samt byggde upp på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Det tog i runda slängar 100 timmar. Sedan fick den stå där i två dygn innan vi forslade bort skrotet.
Varför bara två dygn?
– Vi hade bara råd att anlita vakter för två nätter. Det fanns ju en risk att någon ville tända eld på Jävlabocken lika väl som att Gävlebocken ständigt lever under livshot.
Gänget som slitit upp allt skräp från Mälarens botten och byggt Jävlabocken jobbar ideellt.
Finns det några fler godartade hyss som Rena Mälaren ställt till för att sprida ert budskap?
– Ja, i somras byggde vi ett extra stadshus av bara miljövidrigheter nära det riktiga Stadshuset. Det drog en del uppmärksamhet.
Vad sker härnäst?
Nästa projekt är att bygga en undervattensstad, en mindre stad alltså av sopor, under vattnet med gator, torg hus och byggnader som alla sportdykare kan få access till innan skiten tas om hand.
Och när sker detta?
– Om det går som jag tror och hoppas så påbörjar vi detta efter sommaren, avslutar Fredrik Johansson.
Påhäng:
Rena Mälaren är en helt ideell förening som drivs av gåvor. Den som har lust att bidra till säkerhetsutrustning och annat som behövs för att få arbetet att fungera bra så är vi väldigt tacksamma. Mer information här. (LÄNK www.renamalaren.com)