Under våren och sommaren har förmedlingsbedrägeri av båtar blivit allt vanligare. Ett Malmöföretag kontaktar båtförsäljare via Blocket med stora löften. En och en halv månad senare är båten borta och säljaren står utan pengar.
Det surrar till i telefonen. Någon kontaktar dig via Blocket om den båt du har tillsalu. De säger sig komma från ett företag som förmedlar båtar. Ni skriver ett avtal om att båten ska vara såld inom en viss tid, om båten inte skulle vara såld innan dess så köper förmedlaren båten för det uppskattade värdet.
Låter det lite för bra för att vara sant?
Under sommaren har denna typ av bedrägerier blivit allt vanligare. Senast en Sealine 390 Statesman men enligt Viktor Eklöf kan mörkertalet vara stort.
– Vi tror också att det finns många fall som inte når oss. Kanske vill mans sälja sin båt och annonsen har legat ute under en längre tid. Då någon av sig med ont uppsåt. Man blir utsatt för ett bedrägeri, står utan båt och pengar och i samband med det så gäller tyvärr inte heller försäkringen, säger Viktor Eklöf, utredare på Larmtjänst.
I flera av fallen som kommit till ytan under de senaste månaderna så rör det sig om ett förmedlingsföretag i Malmö. Efter avtalade 45 dagar har säljaren inte fått en krona och företaget går inte att få tag på. Istället påstår de att båten blivit stulen i Litauen.
Viktigt att polisanmäla
Om man misstänker sig ha blivit utsatt för ett liknande bedrägeri bör man genast polisanmäla händelsen.
– Det viktigaste att ta med sig i anmälan är båtens unika identitet i form av motor- eller skrovnummer, stöldskyddsmärkning eller liknande, säger Viktor Eklöf.
Hur kan man förebygga att bli utsatt för bedrägeri som detta?
– Det bästa är att ta kontakt med branschorganisationen Sweboat. Där kan man få svar huruvida återförsäljaren eller förmedlaren är registrerad som ett medlemsföretag eller inte, säger Viktor Eklöf.