Kanadagäss skapar ofta problem på badstränder – inte minst i Stockholm. Men framtidens fågelskrämmor ser inte ut som du tror. Innovationsbolaget Flox Robotics byter halmgubbe mot drönare i kampen mot fåglarna.
Vattenkvaliteten vid flera av Stockholms badstränder har under de senaste åren var mycket dålig. En stor del av de bakterier som kunnat uppmätas tros komma från de kanadagäss som blivit allt fler. Det stora problemet är gässens avföring som vid vissa fall medfört att bad har behövt stängas på grund av otjänligt vatten.
Nu vill Stockholms stad få bukt med problemet och har därför inlett ett samarbete med innovationsbolaget Flox Robotics. Tillsammans undersöker man om det är möjligt att valla bort vitkindade- och kanadagäss från tre badplatser runt om i staden.
– Varje sommar längtar många människor efter att kunna svalka sig i Stockholms vatten. Min förhoppning är att detta innovativa läroprojekt gör att fåglarna inte ska hindra barn och vuxna från att kunna nyttja Stockholms badstränder, skriver Karin Wanngård (S), Stockholms finansborgarråd i i ett pressmeddelande.
Med hjälp av ljudsignaler som drönarna ger ifrån sig hoppas man kunna avlägsna fågelarterna från badplatserna.
– Det vi vill göra är att förflytta gässen från badstranden och badplatsen en bit ut i vattnet och så långt bort att de inte direkt kommer tillbaka till stranden. Vi gör detta enligt en slags vallnings princip, ungefär på samma sätt som en vallhund vallar får. Det är ett försiktigt respektfullt sätt mot djuren vi förflyttar, säger Thomas Hjort, ordförande på Flox till SVT Nyheter.
Allt från identifiering av gässen till själva vallningen sker per automatik. Drönaren jobbar i normalfall på egen hand för att förflytta fåglarna från punkt A till punkt B.
Stränderna som drönarprojektet testats på är Långholmsbadet på Södermalm, Sätrabadet, och Maltesholmsbadet i Hässelby.