Proffsen tipsar – så får du nytt liv gelcoaten

Många är de som drar sig när de kommer till att polera båten, andra är ivriga att gå loss med puts och maskin. För att nå bästa resultat krävs både förberedelse och tålamod, men med hjälp av några enkla tips kan din båt bli den alla sneglar mot i gästhamnen. Se inslaget!

Har du också sneglat mot bryggrannens glänsande gelcoat och frågat hur man får till sådan lyster? För att få svar och tips har vi följt proffsen på Carmee som tar sig an att polera överbyggnaden på en Storebro 410 Commander där att ägaren lessnat på putsdukar.

Men som med det mesta krävs lite förarbete innan själva poleringen kan börja.

– Vi börjar med att tvätta båten med ett alkaliskt medel som används inom bilbranschen. Det funkar dock lika bra med diskmedel eller tvättmedel för båtar. Här är det viktigaste att se till så att den lösa smutsen försvinner från båten så att vi kan börja polera. Tips är att använda ett miljövänligt medel, säger Mattias Uddfors, bil och båtvårdare på Carmee.

Läs även:
De folierade sin båt istället för att lacka – ”snabbt och billigt”
Installera steglös bogpropeller – en lyx!
Optimera batterier och laddningsteknik
Så monterar man automatiska trimplan

Ett viktigt steg

Efter en snabb tvätt skulle nog de flesta gå rakt på poleringsmaskinen men här kan det vara värt att ha lite is i magen. För att undvika att relingslisten skadas av polermaskinens trissor kan det vara klokt maskera av runt gummit.

Sen kan poleringen första stadie påbörjas – grovpoleringen.

– Vi använder en roterande maskin med ulltrissa för att få bort så mycket av oxiden och reporna som möjligt. Här är det, som i alla poleringsstegen, viktigt att se till så att trissan är ren och att byta trissa ofta för att få bort så mycket report och oxid som möjligt, säger Mattias innan han ger oss nästa tips:

– När du använder roterande maskin är det bra att lägga upp trissan lite på högkant. Då kapar den mer material och blir lättare att använda och polera med.

För att få bästa resultat gäller det att jobba metodiskt. Börja med bestämma en viss yta som ska poleras och jobba sedan i ett sicksackmönster för att hela ytan ska täckas och poleras så noggrant som möjligt.

Det blev ett minst sagt imponerande resultat när maskinerna slutat snurra och polermedlet var borta. 

Snart ser du resultaten!

Har du följt de första tipsen så är det snart dags för finpolering – då gelcoaten verkligen kommer till liv.

– Detta gör vi främst för att få bort hologram och polerrosor som uppstår vid grovpoleringen, då blir gelcoaten glänsande blank, säger Mattias.

Sist men inte minst – dags för vaxning. Ett steg man ej bör glömma om glansen ska hålla i längden.

– Vi vaxar gelcoaten så att den skyddas mot UV-strålning och får behålla sin glans så länge som möjligt. Här använder vi, likt i finpoleringen, en ocillerande maskin. Då sprids medlet ut bättre och det fäster bättre. Det viktigt att få ut vaxet över hela gelcoaten.

Överbyggnaden på båten tog proffsen Mattias och Jakob två dagar att få färdig och nu lär ägaren till Storebron inte titta snett på bryggrannens båt igen.

Lämna en kommentar