Det fanns en tid då vanligt folk gav sig ut på långa seglatser utan ombonade ruffar, ståhöjd, värmare och GPS:er. Här en återblick till segelkanoternas tid.
Hur det började är inte kristallklart. Mycket pekar dock på att de första segelkanoterna kom till Sverige, närmare bestämt till Karlskrona, via handelsflottan i sluter av 1800-talet. Sedan dröjde det inte länge tills kustfolket såg potentialen i dessa nätta och välsvarvade farkoster. Inte minst för jakt och fiske.
Mer från Sjöhistoriska museet:
Solö – en träbåtslegend från fritidsbåtslivets ungdom
Så långt segelkanoten som en ren nyttopryl. Men så följde en era då dessa flytetyg kom att användas för rekreation eller för “härdande segling i den kustlandskapets kärva skönhet”. Eller i klartext – som fritidsbåtar för långseglingar för hela familjer. Men också för täta slagdueller i spännande kappseglingar.
Flytande semesterboenden
I denna video tar Eva Berglund Thörnblom oss med på en resa tillbaks till segelkanoternas tid. En tid då kanotentusiasten och seglaren Carl Smith var en förebild och då veckolånga seglatser och vistelser till havs i små kanoter inte var något konstigt. Bland annat spanar vi in Arne och Elna Ekströms D-kanot från 1921 som fungerade som ett flytande semesterboende för en hel familj under seglatser längs hela kusten. Hur man sedan fick plats med allt packning, kök, porslin och allt annat som behövs framstår idag som en gåta.
Carl Smith var en förebild och ivrare av härdande segling i den kustlandskapets kärva skönhet.
En annan skönhet är segelkanoten Carmen som ritades av tidigare nämnda Carl Smith. Den byggdes 1882 på Långholmsvarvet i Stockholm. En kanot som ägaren tig med sig på sina forskningsexpeditioner och som kom att användas för fågeljakt på de patagoniska kanalerna och som seglat bland sjölejon utanför Perus kuster. För att nämna en del.
Imponerande samling segelkanoter
På Sjöhistoriska museets båtsamling på Rindö finns en imponerande samling av dessa kulturskatter som lade grunden för det svenska fritidsdbåtlivet.
Fakta om segelkanoter
Segelkanoten är en mindre centerbordsbåt som har en förstäv och en akterstäv, det vill säga den är spetsig både fram och bak precis som en kanot. Den är mycket lättdriven och har så kallade hängbrädor där seglaren hänger ut för att väga upp kanoten i hård vind. Segelkanoter har oftast förvånansvärt gott om utrymme för packning och möjlighet till övernattning.
Inom den svenska kanotseglingen finns i en mängd olika klasser, från de minsta juniorbåtarna A-kanot och B-kanot till långfärdseglare som C-kanot, D-kanot och E-kanot, och extrema kappseglingsbåtar som IC-kanot. IC-kanot är en internationell klass, de övriga A- till E-, är specifikt svenska klasser. Kanotjakt är inte en formell klass, utan är större kanoter som inte omfattas av den nuvarande klassningen.
Se videon!