Baggensfjärden. Lätta vindar. Kanske för lätta? Vi ringer upp Claes Olivecrona som är i full färd med att testa Dehler 38 SQ. Här är några tidiga intryck.
En utveckling av Dehler 38 med nytt färg- och ljuskoncept, en mer varierad interiörlayout samt kraftfulla förbättringar av riggen och cockpiten. Samtidigt som båten hålls så enkel att använda och rolig att segla som alltid.
Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Dehler 38 SQ samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!
Så långt varvets egna ord från hemsidan men nu vill vi veta mer. Hur känns nya Dehler 38 SQ?
– Den känns bra med tanke på förhållandena. Det blåser dåligt men lyckligtvis är detta exemplar utrustat med det stora segelalternativet med ett så kallat fathead-storsegel, så båten har rusat på bra i de lätta vindarna ändå, säger Claes Olivecrona.
Se också:
Allt på Sjön – det våras för segelbåtarna
Så fathead är alltså att rekommendera?
– Ja, absolut och så skulle vi velat ha haft en gennaker nu när vi har ett sådant bra peke. Men det verkar vi få klara oss utan den här gången.
En svajig start på testen med andra ord?
– Ja lite. Men men nu har det börjat fläkta mer så nu växer hoppet om att detta ska bli en precis så djuplodande test som jag hade hoppats.
Fler tidiga intryck?
– Ja, jag kan redan nu säga att såväl sittbrunnen som salongen kammar hem flera pluspoäng för hur de är utformade i stort och smått. Sittbrunnen är snitsigt utformad både för den aktiva delen av besättningen och för de som föredrar att inta mer av en passagerarstatus.
Och salongen?
– Där har man trollat med utrymmet på ett smart sätt och skapat ovanligt gott om förvaringsutrymmen, vilket man inte är bortskämd med. Det är väl planerat helt enkelt. Mer om det i testen som kommer inom kort.
Claes Olivecrona och Sten Haeger testar Dehler 38 SQ på Baggensfjärden vid Saltsjöbaden. Det blåser lätt – vilket kanske är mest utslagsgivande för att testa om båten är lätt att få fart på.
Vem vänder sig Dehler 38 SQ till?
– I grunden är detta en bekväm familjesegelbåt som säker kan göra sig gällande i till exempel Gotland Rund. För det senare skulle jag dock rekommendera att man väljer nyss nämna fathead och det djupaste köl-alternativet vilket…
Ja?
– Vilket jag för övrigt tycker att man alltid ska göra utom möjligtvis i riktigt extrema fall. Det grundaste kölalternativet blir man sällan glad av.
Något mer?
– Ja, det finns mycket mer men det får vänta till testen. Då kommer jag också ha mer att säga om seglingsegenskaperna för nu verkar det komma vind, avslutar Claes Olivecrona. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)